September 2015

Standard

Det er høst. Sent i år. Men det er sket. Nu venter marken på videre behandling. I  haven høstes videre.

Her langt ind i september er marken stadig ikke pløjet. Men jeg kan se, at det heller ikke var meningen, for der var allerede sået i stubmarken – og nu er det kommet op.

Måske er det raps.

Måske er det raps.

30. september
I skal lige se nogle billeder af søen.

Al vegetation er kommet af sig selv.

Al vegetation er kommet af sig selv.

De første år efter etablering af søen – for 23 år siden – var der kun lidt græs. Så om sommeren kunne vi lægge tæpper på skråningen og bruge søen som solbadested.

For nogle få år siden var her donhammer og iris.

For nogle få år siden var her dunhammer og iris.

I en del år blev søen brugt af børnebørnene. De kiggede på frøæg, fangede  haletudser og salamandrer og fotograferede livet i vandet.

Det er vist nogle stargræsser, der fylder nu.

Det er vist nogle stargræsser, der fylder nu.

For en ordens skyld må I hellere se, hvordan søen ser ud om vinteren.

søen i januar

Hvert forår er der ænder – et år en grøn rørhøne, der undersøger redemulighederne. Heldigvis beslutter de sig for at flyve videre, for her forsvinder vandet som regel.
Det viser hvor meget vandspejlet svinger gennem året. Enkelte år har der stået vand også om sommeren.

28. september
Vi besøgte min yngste datter i går. Og i det dejlige vejr var vi en tur på “grunden”. Her er en række fotos derfra.

Regnvandsgrøften ender i et stenbed.

Regnvandsgrøften ender i et stenbed.

Jeg har tidligere fortalt om, at der er gravet en grøft, der slynger sig fra den højereliggende del af grunden til den lave del, som kaldes mosen. Det er så håbet, at vandet følger grøften og siver ned i jorden for enden af grøften, hvor der er lavet et regnvandsbed. Der er gravet en stort, dybt hul, som er fyldt op med sten.

stenbed

I stenbedet er plantet hebe, edelweis og andre alpinplanter, som kan tåle en god portion vand, der hurtigt siver væk.

Her er flere fotos fra den samme ende af haven – den vestlige.

Et hyggeligt indslag.

Et hyggeligt indslag.

Et æbletræ fra tidligere brugere af stedet fik lov at stå. Vidunderlige æbler.

Et æbletræ fra tidligere brugere af stedet fik lov at stå. Vidunderlige æbler.

Bergenierne, som der var i overskud i min have trives fint her.

Bergenierne, som der var i overskud i min have trives fint her.

nyudsprunget rose

Her er vi så i den østlige ende af haven. Denne smukke rose var lige sprunget ud til dagen.

vue ud over grunden

Her står vi helt henne i den østlige del. Rosen fra før står helt henne til højre. Stenbedet og æbletræet er langt væk nede i den anden ende. Huset skal bygges bag robotplæneklipperen foran grusvendepladsen.

27. september
Det er nogle vidunderlig smukke morgener. En dejlig oplevelse, når man skal ned i den anden ende af haven for at åbne drivhusene.

Mosekonen brygger.

Mosekonen brygger.

Og hun brygger.

Og hun brygger.

Det varer sikkert ikke mange dage, før vi kan se de fine edderkoppespindelvæv med dug på.

26. september
Vidunderligt vejr i dag. Alligevel vælger jeg at sidde i drivehuset, når jeg sidder ude. Udsigten fra min stol er modne druer.

druer i driveren

Vi har klippet alle overflødige blade væk, så solen kan nå druerne. Jeg skal lige have lavet noget mere med grønne tomater, så skal drueopskrifterne findes frem.

25. september
Det er næsten ikke til at fatte, at man uden at have rørt en finger kan gå i haven og høste frugter. Vi har ikke engang plantet træerne. De stod, da vi kom.

pærehøst

Til venstre gråpærer. Til højre Claps favorite. De smager vidunderligt.
Det har været smukt havevejr i dag. Men forleden lavede jeg en eller anden bevægelse, der bevirker, at jeg ikke kan bukke mig. Så jeg holder mig til siddende og stående aktiviteter.
Jeg har lavet tomatketchup, surbærmarmelade med pærer i, og af de fine claps favorite har jeg lavet sherrypærer.
Og vi har høstet palmekålen, så kun en top på ca 9 blade er tilbage. Lige nu har jeg en pause i blancheringen af kålen.

24. september
Den flerårige grønkål, jeg satte i en krydderkasse for en tre uger siden trives godt. De små sideskud er vokset fint, og i går plukkede jeg nogle af dem af og satte som stiklinger.

Her står de ved siden af deres mor.

Her står de ved siden af deres mor.

Det er noget køligt om natten, så måske er det for sent at sætte stiklinger. Men nu prøver jeg alligevel.

23. september
Septembers himmel er så blå, men ikke hver dag i september.

Skyerne er også smukke.

Skyerne er også smukke.

Heldigvis kan vi være i haven og arbejde , selvom der er skyer.  Der har nu været en del dage med nedbør, og så er der jo også en del arbejde, der skal klares inde, såsom oprydning og rengøring og syltning, bagning og nydning.  Vi keder os aldrig.

22. september
Så er dagligdagen ved at være normal igen efter nogle dejlige dage med besøg.

Det var dejligt igen at have små sko stående i gangen.

Det var hyggeligt igen at have små sko stående i gangen.

Og barnebarnet nød at samle nødder og få dem knækket. At sidde på broen i solen og spise blommer og selv spytte stenen ud. At samle nedfaldsæbler op og smage på dem.
Det er et godt tidspunkt at besøge mormors og morfars have.

17. september
Det er jo ingen madblog. – Alligevel skriver jeg om mad, for havens gode produkter giver altså god mad.
Der er overflod af porrer, af squash og tomater. Hvad er mere naturligt end at stege det sammen til tærtefyld, pizzafyld eller bare en sammenkogt ret. Det har jeg gjort i dag.

havens gode mad a

Jeg laver mad på den måde, at jeg bare bruger, hvad jeg har. Så der kommer også lige en portion bønner i, som jeg plukkede i går – og så lige en portion frosne hvide bønner. Godt med kryddersalt og tørrede krydderier. Havde jeg haft en sjat vin, var den kommet i. Men det havde jeg ikke.

havens gode mad b

I fryseren med det. Når det så tages op, kommer der lidt piskefløde og friske krydderier i. Måske noget ost.
De næste par dag får I fred for mig. Jeg har nogle travle ikke-have-dage forude, der skal nydes fuldt ud.

16. september
Der er fortsat have – travlhed ude og inde. I går lavede jeg tomatketchup og krydret tomatmarmelade. Igen efter Anne Annemads opskrifter.
Tomat ketchup med banan, rørsukker, rød vineddike og stødte nelliker.
Krydret syltetøj med rød peber, appelsinsaft, revet appelsin- og citronskal og sukker.

Hele huset duftede af appelsin. Det var vidunderligt.

Hele huset duftede af appelsin. Det var vidunderligt.

Den orange farve skyldes, at en af tomatsorterne er orange – medmindre jeg plukker den for tidligt. Men det tror jeg nu ikke.

14. september
Vi er begyndt at tænde op i ovnen en gang imellem om aftenen. I går tændte vi op om formiddagen, og jeg sad meget af dagen og lavede ingenting og kiggede ind til ilden. På et tidspunkt syntes jeg, at brændestykket lignede et dyr med ild i øjne og gab. Tag et billede af det, sagde min mand. Det nåede jeg ikke, men jeg tog et andet billede.

Er det bevægelighed eller forvandling, som ilden symboliserer?

Er det bevægelighed eller forvandling, som ilden symboliserer?

Og jeg sad og funderede over træer. Hvor er de gavmilde. Når de vokser derude, giver de læ omkring sig og ly og mad til fuglene. De glæder os, når løvet springer ud om foråret, og når løvet får smukke farver om efteråret.  De lader sig fælde og hugge op til brænde, hvor de står i brændestakken og dufter og pynter og en gang til giver læ. Når de kommer i ovnen, varmer og hygger de og giver stof til eftertanke. Til sidst bliver de til aske, som spredes på jorden og kalker pæonerne.
Vi talte om Castanedas bøger “Don Juans lære”, som vi læste for mange år siden, hvor der omtaltes kvinder, der var “ildstirrere”
Og jeg begyndte at fundere over, hvad ilden symboliserer udover nedbrydning.

12. september
Nu blomstrer de nøgne jomfruer. I “gamle dage” syntes jeg, at de plejede at blomstre om efteråret.
Og jeg har det rigtig dårligt med, at det skulle være efterår nu.

De er bare så smukke. Og på en eller anden fantastisk måde undgår de plæneklipperen.

De er bare så smukke. Og på en eller anden fantastisk måde undgår de plæneklipperen.

Alligevel er jeg begyndt at “pakke sammen” til vinteren. Jeg er begyndt med min smukke pelargonievæg øst for legehuset. Jeg har bragt et eksemplar af hver slags pelargonie ind i drivehuset. De skal stå i vindueskarmen i stuen til vinter. Resten har jeg sat på en palle ved grusvejen, så forbipasserende kan tage, hvad de har lyst til. Og så håber jeg, at de får et godt hjem.
Jeg har sat det på min havemarkedside.

10. september
I går såede jeg en række kruspersille. Hvis vinteren ikke bliver for hård, kan jeg få tidlig persille næste år. Det må prøves.

persillesåning

9. september
Nu er tørremaskinen kommet i gang. Jeg er startet med basilikum. Basilikum picoline, der er småbladet. Og thaibasilikum, der har svag lakridsduft. Her er fotos fra basilikum picoline processen.

Basilikum i kassen i krydderhaven.

Basilikum i kassen i krydderhaven.

Start i tørremaskine.

Start i tørremaskine. Indstillet på 30 grader.

Færdigtørret.

Færdigtørret.

Klar til velsmag, pynt og fornøjelse.

Klar til velsmag, pynt og fornøjelse.

Og lige nu har jeg læst på nettet, at man skal fryse basilikum, for der forsvinder for meget smag ved tørring.

7. september
I dag har jeg klippet toppen af rosenkålplanterne, for der er nogen, der siger, at så kan planten bruge sine kræfter på rosenkålene. Vi må se, om det passer.

Måske har jeg klippet for meget af. Jeg skulle nok kun lige have nippet den øverste top.

Måske har jeg klippet for meget af. Jeg skulle nok kun lige have nippet den øverste top.

rosenkålshoveder 1

Toppene blancherede jeg og ristede på panden i smør og fløde.

3. september
Vi nyder fortsat georginerne. Og nogle af de lilla, som jeg troede sneglene havde spist er bare kommet senere.

georginer c

georginer b

georginer a

2. september
Det er næsten ikke til at følge med med squash og bønner og blåbær. Så jeg har syltet.

De skal lige stå 3 uger, før vi lukker dem op og smager.

De skal lige stå 3 uger, før vi lukker dem op og smager.

Blåbær, sukker og rom.

Blåbær, sukker og rom.

Opskrifterne er fra Annes Syltebog. Det er velsmagende – omend ikke særlig sunde resultater. Men som hun siger, så er det jo ikke meningen at man skal leve af marmelader og sylteting. Det er kun det lille krydderi på måltidet.

1. september
Forleden var vi på Naturplanteskolen. Den ligger ved Hedehusene. Planteskolen er speciel på den måde, at det dels er en arbejdende planteskole med mange kurser, dels en planteskole med flerårige grøntsager og skovhaveplanter.
Og så er planteskolen med i permakulturens netværk Land, der sætter fokus på løsninger for en bæredygtig fremtid.

En daubenton kålbusk 1 år gammel

En daubenton kålbusk 1 år gammel

lidt til salatskålen

lidt til salatskålen

lidt til sukkerskålen

lidt til sukkerskålen

Vi købte en flerårig kål, en rød paradisæble – malus Freja- en begonia og en oregano dingle fair.

På kortet, der fulgte med oreganoen, stod, at den ikke måtte spises. Normalt spiser man jo oregano, så jeg har skrevet til den hollandske planteskole, hvis adresse, der står på kortet for at få at vide, om der er fejl på kortet.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s