November 2015

Standard

 

Månedens foto viser indtil videre de smukke blade, der falder ned. Sammenrivning af blade bliver sandsynligvis hovedbeskæftigelsen i november. Alt efter hvordan vejret arter sig.

30. november
Det var et ordentligt blæsevejr. Jeg har lige været en runde i haven for at se, om Gorm har lavet ulykker. Heldigvis var der kun nogle få nedfaldne grene. Så det er jeg meget taknemmelig for.
Vi aflæser regnmåler hver dag og skriver ned, og har lige talt sammen, at nedbøren har været 114 mm i november. I oktober var der 25 mm. Så det har været en ulige fordeling.
Vi synes, at palmekålen er så smuk og velsmagende, men har tidligere år oplevet, at den frøs væk. Derfor ville vi redde noget kål ind før vinteren og plukkede  en hel spandfuld og blancherede den. Den ser ikke ud af meget, når først den er blancheret og klemt sammen.

blancheret grønkål

En kugle rækker til et måltid til os. Jeg holder meste af kålen, når den er ristet i smør og fløde på panden. Jeg skærer kuglen i stykker på kryds og tværs, lægger kålen på panden i smør og steger til den er næsten tør. Så hælder jeg et skvæt fløde i og steger videre. Dernæst skiftevis smør og fløde, til kålen ikke kan opsuge mere. Det lærte jeg, da jeg boede i Hjørring for mange år siden.

29. november
Engang læste jeg, at man kan spise georgineknolde. Og længe har jeg gået og tænkt på, at det skulle da prøves. Da jeg har rigelig med knolde besluttede jeg i går, at nu skulle det være .

georgineknolde 1

Jeg fandt et par knolde. skrællede dem og skar dem i stykker.

georginer 2

Så ristede jeg dem i smør og salt. Og vi spiste dem som drys på grøntsagssuppen (den jeg laver af løg, kartofler og hvad der er af grønne rester i køleskabet- og der er altid noget, der trænger til at blive spist) sammen med kalkunbacon og fennikeltop.

georginer 3

Og hvordan smager det så? Min mand synes ikke, at det smager af ret meget. Jeg synes, at det smager lidt mere krydret end kartofler. Det smager bedst nyristet og sprødt, før det kommer i suppen. Jeg kunne forestille mig, at det ristet med friske krydderurter ville være godt som tilbehør.
Det bliver nu ikke en del af husets specialiteter eller dagligmad.

28. november
I går skinnede solen, så jeg gik ud og plukkede lidt æbler.

novemberæbler 1

Vi har en del æbler, der helst skal have lidt frost, før de plukkes. jeg ved ikke, hvad de hedder. En ældre dame fortalte os for mange år siden, at det var jernæbler. De er møgsure indtil de har fået frost. Til gengæld kan de holde sig helt til maj.

novemberæbler 2

Det med at der kun er en sort, er jeg i tvivl om. Nogle er helt grønne. Andre har en rød kind. Nogle har en lille bule ved stilken som cox orange. Der er også nogle, der er lidt flade i det. Jeg tror, at der er flere sorter. På et træ kunne jeg næsten ikke få dem til at slippe . De smager sødt nu.

novemberæble 3

Jeg plukkede ikke så mange. De skal jo også opbevares i adskillige måneder.

24. november
Det kan være spændende at læse andre havenørders haveblog. Der er en side, der har samlet over 200 adresser på haveblogs. Det er http://www.haveblogs.dk . Jeg hygger mig ofte med at læse nogle af dem. Nogle er fantastisk dygtige til at fotografere, andre er rigtig gode til at arrangere blomster  og haveting. Nogle er meget vidende om planter og hvordan de skal sættes sammen og passes. Jeg synes, jeg lærer noget, hver gang jeg kigger.
Og jeg har lagt mærke til, at jeg egentlig synes, at det er rart at se, hvem de er. Derfor har jeg lavet en side om mig selv – for andre har måske også lyst til at se, hvem der er bag skriverierne på min blog.

23. november
Så fik jeg de sidste georginer ind. Der var lidt flere end jeg havde regnet med  – næsten 40 planter.

georgineknolde

Nu er de inde. De skal bare tørre lidt, så pakker jeg dem ned. Og de får pause til engang i foråret.

22. november
Endnu har jeg ikke haft tid til at rive blade sammen. Og nu går der da et par dage, før muligheden kommer igen.
Og vi fik sne. Jeg troede ikke på det – selv ikke i aftes, da jeg gik i seng. Heldigvis fik vi ikke så meget sne.

årets første sne

årets første sne 2

Vi nåede at få alt ind, der skulle ind, bortset fra nogle georginer. Det når jeg i morgen.

21. november
Der er lovet frost og snevejr i dag. Hvis det holder får jeg travlt. Jeg skal bestemme mig for, om jeg vil skynde mig at tage de newzealandske yams op eller dække dem til. Og jeg skal finde ud af, om jeg venter med den sidste halvdel af georginerne til jeg kan komme til igen.
Vi er næsten klar til vinteren.  Forleden blev bålstedet tømt og ordnet. Så nu er det klar til de få måneder, hvor vi må brænde en trillebørfuld haveaffald af ad gangen.

bålsted

Den første trillebørfuld  er allerede læsset på i går. Det er aspargesstilke. Jeg læste, at de – for at slippe af med svamp og anden smitte – skulle have været fjernet og brænd for måneder siden. Men bedre sent end aldrig.

20. november
Hvor er det en travl tid. Både ude og inde. Heldigvis skinner solen stadigvæk ind imellem, selvom det regner godt om natten. Fra mit kontorvindue kan jeg se , at det lille egetræ endnu ikke har smidt bladene. Det står og lyser i solen.

efterårseg

Det undrer mig ikke så meget. Jeg er mere paf over, at piletræerne endnu har en masse blade. Jeg husker det som om det er de første træer, der kaster bladene. Men mange ting er anderledes i år.

efterårspil

16. november
Det har været et utrolig varmt efterår. Der er stadig blomster i haven. her er en yndig novemberbuket.

buket i november

Lyserøde asters, der lige netop er sprunget ud. Stolt kavaler og de sidste dahlia.

15. november
I går var vi på julemarked sammen med nogle venner på Kragerup gods. Der var mange mennesker, men vi kunne da både trække vejret og komme rundt. Det var absolut rarere end Gissenfelt slot, hvor vi var sidste år. Der var mange spændende varer. Jeg bliver altid tiltrukket  af kurvevarer og børstenbindervarer.

Der var de fineste børster med gedehår. Og der var mønstre af sort, hvidt og gråt på flere børster.

Der var de fineste børster med gedehår. Og der var mønstre af sort, hvidt og gråt på flere børster.

Den er da smuk.

Den er da smuk.

Men nisserne er naturligvis mest spændende på et julemarked – især hjemmelavede nisser. Og dem var der nogle af.

En hel nisefamilie.

En hel nisefamilie.

Små fine kviste med sko på.

Små fine kviste med sko på.

Endelig var der Lonnis filtnisser. Helt sin egen karakter – udtryksfulde og i gang med at  foretage sig et eller andet.

“Hvad nu! jeg har gjort, hvad jeg kunne.”

“Kommer gæssene allerede?”

“Hvor er de gemt henne? Jeg vil finde dem!”

12. november
For en tre år siden plantede jeg en brombær uden torne. Da der endelig kom brombær på, var der kun få og de smagte de af ingenting, så jeg besluttede mig til at fjerne den. Som det ofte går, rider vi ikke samme dag, som vi sadler, og det blev ikke gjort.
Forleden dag kom jeg forbi og så til min forbløffelse, at der var brombær på – mange.

brombær

De allermørkeste smagte godt af brombær. Er det det milde efterår ? eller alderen? Eller har den bare været længe om at etablere sig? jeg ved det ikke. Den får i hvert fald chancen nogle år endnu.

11. november
Efterhånden er jeg ved at være med angående vinteropbevaring af planterne. På trods erfaringer med mus sidste år sætter jeg nogle planter i tomatdrivhuset.

vinteropbevaring 1

Der fyldes også i mistbænken. Planter, jeg ved tåler at være udendørs. Roser, blåregn og fuksia bl.a.

vinteropbevaring 3

Endelig har jeg min sengeramme til almindelige stauder, som jeg bare ikke har fået i jorden nu.

vinteropbevaring 2

10. november
Så kunne jeg ikke vente længere med at høste den første newzealandske yamsplante.

newzealandsk yams 1

Den er godt nok blevet stor. Det var en lille knold på et par cm, der blev sat. Den begynder først at udvikle knolde efter 1. oktober, så det gælder om at vente så længe som muligt med at høste den.

new zealandsk yams 2

Men jeg kunne altså ikke vente længere. Og her kan man se alle de småbitte knolde, der kunne have groet sig større. Og man kan se dem, jeg syntes var store nok til at høstes. Jeg venter helt sikkert med at høste resten til lige før frosten kommer.

new zealandsk yams 3

De var nemme at gøre rene , og de var fine og sprøde og smagte godt rå. Nu er de spist. Ristet på panden sammen med glaskål, lidt grønkål og løg. Det smagte rigtig godt.

9.november
Jeg har i flere år ønsket mig en minikiwiplante. Oprindelig ville jeg have den inde i et drivhus. Men da jeg så, at  en enkelt plante i en have på det nærmeste fyldte en hel husgavl, bestemte jeg mig til at have den udendørs, og jeg plantede den på østsiden af mit arbejdsdrivhus. Det er så planen, at den skal vokse op og skygge for solen.  Nu bærer den for først gang.

kiwier

Man kan spise dem med skal på, og de smager rigtig godt.

8. november
Der har været indbrudsforsøg i mit tomatdrivhus.

12 cm bredt og 25 cm dybt

12 cm bredt og 25 cm dybt

Der var huller lige ved soklen 4 steder på sydsiden med ca en halv meters afstand. Et af stederne var der lidt muldvarpelignende opskudt jord inde i drivhuset.
Men en muldvarp kan det da ikke være. Den lader ikke hullet være åbent opadtil. Og det er for stort til en mus. Kan det være en mosegris? eller en væsel af en slags? Er det stort nok til en vildfaren mink?
Et mysterium, som jeg måske aldrig får løst!

7. november
Vi har gået og kigget op et stykke tid, for gæssene plejer at komme herover forår og efterår. Og vi synes de burde have været her for længst. I dag kom de så – fra nordøst og fløj mod sydvest. En stor flok, der snakkede og larmede længe før de kom til syne, så jeg nåede at hente fotoapparatet. Desværre fik jeg ikke stillet på zoom, men jeg fangede dem alligevel.

Vi er ved at læse Niels Holgersen. Min mands mosters udgave fra 1926 med tegninger af Louis Moe og en helt ny udgave illustreret af Helle Frøsig.
Derfor nyder vi gæssene ekstra meget.

5. november
I dag har jeg høstet tigernødder. Der kom kun  5 planter i år, og der er ikke nær så mange nødder på som der var sidste år.

tigernødder 1

Nødderne sidder helt ud i spidsen af en slags udløbere. De største er kun ca 1 cm i diameter. Mange er ærtestørrelse. Jeg vil gemme dem allesammen til at lægge næste år og så håbe på bedre høst .

tigernødder 2

De skal vaskes grundigt. Her har jeg skåret en over. Den er hård at tygge på. Og man tygger og tygger. Når man har tygget lidt smager den at kokos. Rigtig dejligt – faktisk.
Sidste år hakkede jeg dem og kom dem i kage. De blev hårde som småsten og farlige for tænderne. Så det gør jeg ikke i år. Jeg venter et år endnu og håber på, at jeg finder ud af, hvordan de kan bruges før næste høst.
Der er en her i huset, der synes, at det er noget pjat at dyrke dem, når man ikke ved, hvad de skal bruges til – men jeg synes nu, at det er sjovt at prøve nye afgrøder.

2. november

Blade fra pæretræerne.

Blade fra pæretræerne.

Bladene fra pæretræerne er helt sorte. Manden tager lige en tur med havetraktoren og blæser dem sammen i nogle dynger, og så fylder vi dem på komposten og håber, at eventuelle sygdomme forsvinder under forvandlingen til kompost.

Blade fra asketræet.

Blade fra asketræet.

Blade fra skovtræerne ask og bøg og eg er ikke så smattede som bladene fra frugttræerne. De er nemmere at rive sammen og bruge i bedene. I nyhedsbrevet fra Landsforeningen af praktisk økologi uge 44 anbefaler de at bladene anvendes i rodobedene, for at beskytte rododerdronrødderne mod frosten. Det vil jeg prøve i år. Så slipper jeg måske for, at rodobladene ruller sig sammen til vinter.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s