Oktober 2016

Standard

For mig er oktober æblemåneden. Vi har mest sene æbler, og plejer at starte med at plukke i efterårsferien. Der er rigtig mange æbler i år. Og de er svære at komme til, fordi træerne er så høje og gamle. Hvert år snakker vi om, at vi skal til at skære dem ned, men så kommer der noget i vejen. Andre træer, der skal ordnes  eller andre opgaver.

30. oktober
Somme tider kan jeg blive helt bjergtaget af en farve. I går var det gult. Jeg kom til at se på gingoen med sol på og har da sjældent set så gule blade.

gul-tempel-1

gul-tempel-2

28. oktober
Jeg bevæger mig ikke så meget rundt i haven i disse dage, så manden tilbød at gå en tur med kameraet og fotografere små og upåagtede ting. Her er nogle af hans fund.

smat-og-upaagtet-2

Bøgen har endnu ikke taget efteråret til sig og står med alle blade endnu.

smat-og-upaagtet-1

Et lille kig til pæretræet. Eller pileramme om pære. Pil om pære.

smat-og-upaagtet-3

Der er mange parykblækhatte i disse dage. Af og til plukker vi lidt og blander i maden. Mest nyder vi at se på dem og tænke på dengang, vi havde blæk i fryseren. Et eksperiment udført af et  barnebarn.

27. oktober
Endelig æbletid her i haven. Kan I gætte, hvad dette er? Ja. næsten 30 liter æblesaft.

aeblesaft-1

Dejligt, at der tud på, så det kan tappes af spanden let og ubesværet.  Nu er det frosset ned- ca 40 liter i alt. Og det må vi kunne klare os med indtil næste år. Der kunne ikke være mere i fryseren.

aeblesaft-2

I kan se detaljerne om æblepresningen på siden “æbletræer og æblesaft”. Et af årets have højdepunkter.

26. oktober
Så er de hornede meloner begyndt at modne, og jeg har tømt en af dem.

hornet-melon-1

I beskrivelsen af dem angives, at når de er modne, kan man bare trykke på siderne af de overskårne meloner , så løber den søde saft lige ned i munden.
Sådan forholder det sig ikke.
Den skal skrabes ud og arbejdes igennem en sigte, før man har saften. Og saften smager ligeså surt som første gang jeg forsøgte mig med en umoden melon.

hornet-melon-2

Man skulle sagtens kunne spise alle kernerne, der ligger lige så fint i en klump melongele. Smukt er det, men det falder ikke i min smag.
Alt det arbejde og så et trist resultat. Måske kan jeg gemme dem og bruge dem i adventsdekorationer.

Hvorfor er jeg også så vild med at prøve nye ting og ukendte frø??

25. oktober
Det har været et par dejlige dage, Men jeg har ikke været i haven, for jeg har problemer med bentøjet. Heldigvis nåede jeg at komme i gang med at tage georginer op.
Her er de lave georginer kommet ind for vinteren , og næste hold ligger til tørre i drivhusene.

georginer-kommet-ind

23. oktober
Så er jeg her igen. Et par dage var jeg slet ikke ude i haven. Da jeg kom ud igen, var det pludseligt efterår. De smukkeste efterårsfarver, men også nedfaldne blade overalt. Så før jeg kan komme til at lægge den flis ud, der står og venter, skal jeg fjerne blade.
Men først nyder jeg de smukke farver. Her hosta-dagliljebedet.

host-hosta-dagliljebed

Den store hosta ved gavlen.

host-3

Blåbærbuskene.

host-blabaer

Og andre smukke buske.

host-2

14. oktober
Så kom pelargonierne på plads i deres vinterkvarter. Når de er færdige med at blomstre, klipper jeg dem ned og nedsætter vandingen til næsten ingenting.

pelargonier

Jeg holder nok en lille pause fra havebloggen. Måske godt en uge, for der er så mange ting, der skal gøres, som ikke har med haven at gøre, så haven bliver mellemarbejde i den kommende tid. Jeg skal bla andet have ryddet op i mine bogreoler, så havebøgerne kan få en bedre plads. I den forbindelse skal alle bøgerne ses efter, om de skal ud eller om de skal bevares. Der er allerede røget mere en en meter  til genbrug.

11. oktober
I går lavede jeg rosmarinsalt. Det duftede fantastisk og dufter stadig vidunderligt. Men der blev kun 2 bitte små glas ud af det.

rosmarinsalt

Derfor besluttede jeg mig for at lave noget mere urtesalt i dag. Og jeg har taget mynte, salvie, estragon, citrongræs, timian og oregano. Det bliver en lidt større portion. Men der er et men. Det dufter slet ikke på samme intense måde som rosmarinsaltet. Det dufter grønt, men jeg kan slet ikke fange de forskellige krydderdufte.
Hvad kan jeg så lære af det? Fremover kun en slags krydderurt af gangen, hvis det skal dufte rigtig godt.
Men at lave kryddersalt er kun et mellemarbejde.  (Alle på min alder ved, hvad et mellemarbejde er. Det lærte vi i håndarbejde.)
Havearbejdet i dag har været at rense tagrender på drivhusene og flytte planter ind i tomatdrivhuset. Og at tømme potter.
Jeg gætter på at morgendagens havearbejde bliver at pudse vinduer og rengøre vindueskarme, hvor pelargonierne skal placeres, når de tages ind fra drivehuset.

10. oktober
Forleden plantede jeg en hortensiabusk.  En havehortensia. Silver Dollar. Den skulle blive 3 meter høj. Og vigtigere: Den skal stå i en ikke alt for tør jord. Derfor er den plantet på nordsiden af huset, hvor regnvandet løber ned. Jeg håber så ikke, at der bliver for vådt. Vi må se, hvordan den klarer vinteren.
De første år skal den klippes en tredjedel ned om foråret.

ny-hortensia

9. oktober
Æbletørringen er i gang. Jeg ved ikke, om det kan betale sig. Det koster jo i strøm. Men tørrede æbler ser så flot ud og smager så dejligt.
Jeg bruger Camilla Plums opskrift, hvor hun dypper æblestykkerne i sukkerlage, før de tørres. jeg bruger bare ikke så meget sukker som hun foreslår, for så bliver æblestykkerne lidt klistrede.

aebletorring-for

aebletorring-efter

Der er to en halv time mellem at de to billeder blev taget. Men  det er også meget tynde æbleskiver. I tørreopskriften står der 4 timer. Men man kan jo selv bestemme, om man vil have dem sprøde eller gummiagtige. Jeg kan godt lide, at der er noget at tygge på.

aebletorring-i-glas

Glasset er en nydelse før øjet og en pryd for bordet.

8. oktober
Nu er jeg begyndt at flytte planter ind i tomatdrivhuset. Der er mange, der skal flyttes, så det er om at komme i gang.
Jeg er også begyndt at tage de lave georginer op. Det er helt nyt for mig at tage georginer op, mens jeg kan se farverne på blomsterne. Så der er en fordel der – med at få skrevet skilte, så jeg kan se, hvad jeg har med at gøre til foråret.

efterarsforberedelsaer

Det vil tage nogen tid at få tørret knoldene. Måske kan jeg få  tørret de fleste  ude i drivhusene. Det fylder meget at have dem liggende i bryggerset.

 7. oktober
Jeg er begyndt at pakke sommeren sammen for alvor. Der er en masse  planter, der skal overvintre i tomatdrivhuset, så det skulle tømmes. Jeg startede med den hornede melon og besluttede mig for, at den måtte eftermodne inde.
Det var noget af en affære at få den fjernet. Der sad små spidser – som bittesmå kaktustorne på alle stængler. Jeg havde murerhandsker på. Det var ikke nok. Det føles som om der stadig sidder små splinter i fingrene. Så havde rødderne bredt sig over det halve drivhus, så jeg trak og trak. Det lykkedes til sidst, men jeg bestemte, at det nok var den eneste gang, der skal vokse hornet melon i mit drivhus.
Her er så høsten.

hornet-melon

   Der er mange meloner. Nogle af dem ser ud til at være modne. Det bliver lidt spændende at smage dem. De modne sad øverst på planten helt oppe ved loftet, hvor der måske har været mest varme. De er tunge.  Den gule forrest vejer 500 g.

4. oktober
Der er alligevel nogle æbler, der er modnet tidligere end de plejer. Det er de små cox orange lignende æbler. Så nu er arbejdet begyndt med at hente æblekasser frem.

aebler-1

Indtil videre står de i læstedet og venter . Vi plukker i de små grønne kurve. De er så nemme at håndtere og have i trillebøren.
Her er en kurvfuld af de små cox orange.

aebler-2

Kernerne er brune, så de er modne, og de smager rigtig dejligt.

aebler-3

3. oktober
Nu er efteråret kommet til haven her. Der er kommet 30 mm regn, og det suser gevaldigt i trætoppene. Jeg må indse, at det er tid til at forberede sig på efteråret. Jeg kan ikke trække den længere. Så jeg er begyndt at køre krukkerne op til arbejdsdrivhuset. Nogle skal tømmes og sættes til vinteropbevaring. Andre skal flyttes ind i tomatdrivhuset og overvintre.

efterarsforberedelser-1

Det ser noget rodet ud, og det er det også. Jeg har bestemt, at løvemund, fuksia og hortensia skal ind. Enten skal de blive i potterne eller sættes i jorden. Jeg har købt nogle efterårsanemoner. De skal også ind i vinter.
Jeg har også en ramme, hvor almindelige stauder, der lige nu mangler et sted at gro, skal overvintre.

efterarsforberedelser-2

Og nu nyder jeg fordelen af efteråret. Sneglene har gemt sig, så for første gang i år kan vi høste dild. Tidligere i år slog dilden fejl hver gang. Den blev ædt af sneglene.

efterarsdild

2. oktober
I dag har jeg ryddet de sidste squash væk og sat sat hvidløg på den ledige plads. Jeg har købt 3 forskellige slags på planteskolen. Den ene er kommet op. Den satte jeg sammen med min vinterspinat. Og nu er sneglene så meget på retur, at jeg kan have spinaten i fred.

hvidlog

Så jeg får et helt bed med hvidløg til næste år. Buerne er der for at skræmme solsorter og andre fugle væk fra den spæde spinat.
I det andet bed har jeg plantet kokleare. Der er pibeløg på den ene langside og hvide jordbær på den anden langside. Og nu er der så kokleare i midten.

kokleare

1. oktober
Heldigvis blæser det lidt en gang imellem, og så falder der æbler ned. Så indtil vi starter med at plukke er der masser af gode nedfaldsæbler til saft og grød og kager.
Vi har to træer med lækre røde æbler, der er modne . Jeg ved ikke hvad de hedder. Gul gråsten er også næsten moden.

nedfaldsaebler

De tre æbler til venstre er gul gråsten. Vi kan slet ikke selv bruge de mange æbler, selvom vi presser most. Det er dejligt, når venner og bekendte og andre kommer og  henter  æbler, så det ikke kun er fugle og snegle, der nyder dem.

Advertisements

One thought on “Oktober 2016

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s