Juli 2018

Standard

Månedens foto er indgangen til træterrassen, når jeg kommer fra krydderbedet. Der er vidunderligt, så jeg går ofte den vej.

22. juli
Forleden kom manden og spurgte, om jeg havde set ud på marken for nylig. Det havde jeg ikke, for så skal jeg igennem den del af haven, der ikke er blevet passet. Men da jeg gjorde det blev jeg helt glad i låget. Der var solsikker i massevis.

solsikker 1

Forpagteren havde sået en frøblanding med solsikker i. Så i stedet for ingen summen på marken er de nu liv og glade dage for insekterne.

solsikker 2

I frøblandingen er der rødkløver, hør, boghvede korn, kamille og slangeurt. Det er ikke så høje planter, men solsikkerne klarer tørken.
Jeg ringede til forpagteren og takkede for den fine mark og fik tilladelse til at plukke solsikker til at pynte op med, når manden bliver 90 om få dage.

16. juli
En gang imellem går jeg ind på danske haveblogs og læser om andre folks dejlige haver. De har de fineste fotos af friske smukke planter, og  jeg spekulerer på, hvordan de klarer tørken. Jeg har to slags planter, der klarer sig uden at blive vandet. Den ene er løvefod, som gror i stenbroen. Den er forbi sin bedste tid, men har stået utrolig længe.

 

løvefod

Den anden er en gul blomst i det gule bed. Den er utrolig smuk og holdbar.

gul blomst

Bortset fra de to visner alt det der ikke bliver vandet. Og jeg vander kun grønsagsbedet, krukkerne og nogle få andre ting som en koreakornel og en fyldt syren. Min smukkeste pagodebusk er død, og den helt sortrøde rhododendron er næsten død. De øvrige rhodoer hænger og hvis der ikke kommer regn meget snart, går de til.
Det er svært at acceptere, at de planter jeg har glædet mig over og gødet og passet i mange år  forsvinder.
Gad vide, hvad andre gør.

9. juli
Før jeg opgav haven nåede jeg lige at ordne krydderbedet. Næsten. Der mangler et lille hjørne.
De små kasser er ved at være lidt slidt, og da jeg ville fjerne en stor rød salvie, der var gået ud, gik den ene kasse helt i stykker. Måske bliver der lavet en ny og sat til efteråret, når vejret og haven bliver normal igen. Men der ser rart ud, og jeg vander hver dag og bruger flittigt af urterne.

kryd blåbær

Her ses bedet fra læstedet. Den vinterfaste kål i kassen til højre er overlevet fint. Paradisæbletræet i midten klarer sig. Det har også fået et par spande vand. Blåbærbuskene bagest op af haveskuret har det hårdest. Bærrene er små og hårde. Så de får også ekstra vand.

kryd olivien

Olivenurten trives fantastisk, og det gør estragon og persille også.

kryd squask

Der blev et rum til overs, for Opars Juvel har ikke sået sig selv i år. Der har jeg sat en squashplante. Og det er heldigt, for den kan jeg vande og holde øje med, og den kan forsyne os med de squash, vi får brug for. De squashplanter, jeg har sat andre steder er blevet ædt af snegle. Jeg ser ikke en snegl, men de er der og har også spist min dild.

kryd østers

Østersurten har overlevet, og den har kastet frø sidste år, så der er østersurtbørn til at forære væk. I kassen til højre er der citrongræs og citronverbena. Det skal godt nok vandes for at blive til noget, men forhåbentlig lykkes det.

kryd vintersar

Så har jeg sået vintersar. Jeg ved ikke rigtig, hvad jeg skal bruge den til bortset fra at komme i vandet, når jeg koger bønner. De har nogle fantastisk smukke blå blomster, og sommerfuglene elsker dem og sværmer om den hele tiden.

5. juli
Trompetblomsten i drivhuset er sprunget ud. Den er flot, som den plejer, og en gang imellem går jeg hen til drivehuset og kigger ind på den . Det er jeg nødt til for at glæde mig over den, for vi sidder slet ikke i drivhuset for tiden. Vi har slet ikke brugt drivehuset i år. Vi har drevet udenfor.

kretablomsten

Jeg orker ikke at arbejde i haven overhovedet. Først de mange måneder med vand, så jeg  ikke kunne komme i gang, og nu tørken.  Jeg vander krukker. Alt andet er tørt, og der kommer små harer og æder hvad de kan finde af grønt. Der er stort set  ingen blomster at tage ind. En enkelt dahlia en gang imellem.
Jeg bruger ligeså meget tid i haven, som jeg plejer, men jeg sidder ned og læser eller hygger.  Måske ender det alligevel med, at jeg siger :”Sikke en dejlig sommer!”

2. juli

Det varme vejr betyder for os, at vi er mere ude morgen og aften end vi plejer. Og så lægger vi mærke til andet end det sædvanlige. Eksempelvis sidder vi i læstedet og ser solnedgangen.

solnedgang

Bliver vi siddende lidt ser det således ud.

solnedgang senere

Når vi går ind kommer vi forbi klokken 8-blomsten – natlyset, der står i stenbroen. Smukt.

klokken 8 2klokken 8

Når vi ser på væggen i stuen bevæger skyggen af blade sig i det smukkeste mønster.

skygger

Og kigger vi mod øst kigger månen ned til os.

månen

Jeg kommer til at tænke på en gang for længe siden, da jeg havde en lille flok børn til at overnatte i haven. De sov ude på en presenning under åben himmel. Først sad vi og kiggede mod vest og så solnedgang. Så gik vi hen i den anden ende af haven og kiggede mod øst og så månen stå op. Det var en stemningsfuld oplevelse , der gjorde indtryk.

One thought on “Juli 2018

  1. Det er trist at se planter visne og måske oven i købet gå ud. Vi har nogle bede, som vi vander og andre, som må overleve, hvis de kan, og sådan nogle yndlingsplanter som dem, du nævner, tror jeg jeg ville have vandet. Det er, som du skriver, en masse umage og omsorg, der ellers forsvinder og er umulig at genskabe.

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s