hyggekroge

Page

Er der tid til at sidde ned i haven?

Nej. Det er der faktisk ikke. Men alligevel. Pauserne er det vigtigste i al havearbejdet. Og da sidder vi ned og hygger os. Så…
Jo alligevel. Og alt efter vindretning, temperatur og tidspunkt på dagen vælger vi hyggestedet.

Vi har efterhånden mange hyggesteder. De udvikler sig  og ændres i årenes løb. Derfor tilføjer jeg kommentarer og fotosfortløbende. Jeg skriver om dem i følgende rækkefølge : læstedet, træterrassen, rioterrassen, figenstedet, pilelysthuset, ved legehuset, under thujaen, drivehuset, østbænken, gårdspladsen.

Læstedet

Læstedet befinder sig vest for garagen. Da vi fik nyt tag på garagen lod vi det række godt en meter ud, så der er lidt tørvejr tættest på garagevæggen.
For en del år siden byggede min mand en læmur. Den er smuk i sig selv.

læstedsmur 3

Der er huller i den, så vinden ikke svøber.

læstedsmur 4

Og der er “top” og “trappetrin” til at sætte krukker på.

læstedsmur 2

Læstedet møbleres forskelligt fra år til år. Bestemt af vind og vejr og forhåndenværende møbler.
Her er fotos fra sommeren 2015.

læsted c

læsted b

læsted a

læste 2015

Træterrassen

I 2010 var haven oversvømmet hele sommeren. Vi sad på rioterrassen og så ud over vandene og øvede os i at slappe af. Men det kunne vi jo ikke blive ved med.

etablering af garageterrasse

Syd for garagen var der sol og læ og nogenlunde tørt. Så vi besluttede at anlægge en terrasse der med træfliser. Vi jævnede og lagde ukrudtsdug og et lag sten. Vi malede den gamle brusenichebund sort og lagde fliserne på.

garageterrasse2

De blev et rigtig dejligt sted. Det er det første siddested, vi bruger om foråret, når vi er rykket ud af drivehuset.  Og jeg fik en drøm om en åkande opfyldt.

garageterrassevand

Vi flytter træfliserne ind hvert efterår og lægger dem ud igen om foråret. Sidste år var vi så sent på den, at jeg måtte skrubbe fliserne i sæbevand og tørre dem i bryggerset, før vi kunne opmagasinere dem.

I2015 udvidede vi arealet til det dobbelte. Desværre kunne vi ikke mere få samme slags fliser, men vi fik samme størrelse. Samtidig satte vi et riohegn med pileflet op mod syd, så der blev et mere lukket rum. Nu er det ikke kun et solsted til to lænestole. Nu er det sommerens lille spisestue med plads til grillen.

Her er den fine riopilevæg. I år nyder vi farverne. Senere bliver det jævnt brunt.

til garageterrasse

Sådan ser terrassen ud i sommeren 2016:

træterrasse b

Rioterrassen

Rioterrassen ligger mod øst ud mod grusvejen, der fører forbi huset. Den åbner mod vest, og væggene er rionet med indflettet pil. Her ses terrassen fra haven. Den er lidt mørk, for robinjetræet skygger. Vi bruger mest terrassen om eftermiddagen, når der er sol på.

rio6

 Vi har plantet klatreplanter, for vi ønsker grønne vægge. Mod nord klatrehortensia mod øst stedsegrøn klematis, almindelig klematis og vedben. Mod syd roser.

rio2

 Læg mærke til min fine tandkrushylde med rød kløver i. Min pilehøst fra i vinter står stadig på tørrestedet. Den skal flettes ind i nye rionet til brug andetsteds i haven.

rio4

Her i vinteren 2016 topkappede vi havens store piletræer, så der kommer noget mere lys i haven. Det er spændende, om det giver mere lys og sol på rioterrassen. I så fald vil den blive brugt noget mere.

Figenstedet

Figenstedet er den senest tilkomne terrasse. Jeg fandt ud af, at der var sol og  lunt og dejligt om formiddagen, der hvor jeg plantede min figentræ. Derfor flettede jeg pil i rionet og satte det op til læ mod vestenvinden og lagde en slags stenbro.

figenterrasse aMod nord – som grænse ind til en uplejet nabogrund – satte jeg en række zinkbaljer med krydderurter på ukrudtsdug. Og det hænger godt sammen med stedets nærmeste nabo – krydderbedet. Du kan se min lille figen til højre op ad den sorte væg.

Pilelysthuset

Pilelysthuset i 2015.

pilelysthus juni c

For mange år siden, da vi kun havde læstedet som siddested, lavede jeg et pilelysthus. Jeg plantede pil i en rundkreds og bandt tværgående pil på i tre højder hele vejen rundt. For at støtte hele arrangementet indtil pilen groede sig stor og stærk satte min mand stolper ned med ca en meters mellemrum.Så bandt jeg pil på lodret, på den måde at jeg fastgjorde dem i de tre vandrette pile. Det så herligt ud, for jeg flettede mønstre nogle steder, lavede små kikhuller og nogle store ansigter med fletninger og strithår. Det ærgrer mig, at jeg ikke kan finde nogle fotos fra den tid. Der var dejligt læ og alligevel et kik ud mod naboens mark med heste på.
Efterhånden som årene gik , turde jeg alligevel ikke lade piletræerne gro. Jeg var bange for, at de blev for ustyrlige, så jeg klippede dem ned og satsede på stolperne , der regelmæssigt blev skiftet ud, fordi de rådnede ved jordoverfladen. Vi har altid brugt giftfri, ubehandlede stolper, som vi selv har skovet.
Hvert år skiftede jeg det mest slidte flet ud med nyt. På et tidspunkt satte jeg hegnstråd op i stedet for de vandrette pilestykker.
Men stormene og nedfaldne grene sled på hele arrangementet, og efterhånden som vi fik andre siddesteder, har vi brugt det mindre og mindre. Nu er det meget forfaldent og vi skal tage stilling til, om det skal væk eller bevares.

pilelysthus 1

Indtil videre er vi begyndt at afmontere al pilen og fjerne hegnstråden. Jeg har samlet pilen på trillebøren, så jeg kan sætte det til side. Måske kan det genbruges et eller andet sted. Meget af det er jo tykke pilegrene.

pilelysthus b

Pilelysthuset bliver restaureret. Vi har sat nye stolper i, hvor det var nødvendigt. Dernæst plantet pil hele vejen rundt med ca 25 cm mellemrum . Så har vi sat rionet hele vejen rundt til at binde pil på. Det er så planen, at rionettet skal “støtte og retlede” de nye pil, indtil de har etableret sig. Så bliver stolperne overflødige og vi slipper for besværet med at udskifte dem. Her er et nogle billeder fra processen.

ny pil a

ny pil b

I dag – juni 2015 tager vi lysthuset i brug igen. Det er ikke færdigt endnu. Der er kun pil på en tredjedel af væggen. Mere nåede jeg ikke i år. Men jeg startede mod vest, så der er dejlig læ mod vestenvinden.
jeg kan se, at det er en fordel, at jeg ikke blev færdig, for nu kan jeg i ro og mag forme pilene og klippe de grene af, der vokser i den “forkerte” retning.
Med fotoet her snyder jeg lidt, fordi je kun viser det færdige.

pilelysthus junib

I år -2016 – har jeg høstet 100 pil til væggen. Jeg går efter de kraftige toårspil og ikke farverne.

til pilelysthus 1

Der ligger alligevel farvede pil øverst i bunken. Det er egne store pil, og de skal naturligvis også anvendes , selvom de ikke er så holdbare som flerårspilen.
Her er årets første stykke væg. heller ikke i år når jeg hele vejen rundt. Så jeg fortsætter til næste år.

til pilelysthus 2

Ved legehuset

Mod øst byggede min mand et dejligt legehus til børnene, da de var små for ca 35 år siden. Det er bygget med en lem , der kan åbnes, så man kan lege købmand og alt sådan noget. Foran legehuset lavede han en stor sandkasse. Legehuset er senere brugte til kaninhus og så igen til legehus og i de senere år som opbevaringsplads til haveting og havemøbler. Længe før vi købte stedet var der mødding på stedet og resterne af murene fra den står der endnu.

legehussted juni 1

På østsiden af legehuset er der en dejlig formiddags solplads. Den er indkranset af husets gavl mod syd, og af legehuset og en møddingmur med bambus mod vest. Mod nord er der resterne af  fundamentet til en mur. På det anbringer jeg krukker med planter i og lader dem være afgrænsning af pladsen. Så det varierer fra år til år, hvordan “nordvæggen” ser ud. I år kommer den til at bestå af små piletræer. Sandkassen er forlængst blevet et blomsterbed.

Det duede ikke med de små piletræer. De væltede i vinden, selvom jeg tøjrede dem til legehuset. Jeg satte dem ned bag muren og placerede pelargonier på murfundamentet. Så der er alligevel blevet en fin “nordvæg”.

"nordvæggen" set fra sydøst.

I kan se snorene fra pilene. De har en stabiliserende virkning, og jeg synes, at det er i orden, de er der.

På vej ud fra huset til legehusstedet passerer vi her i juli den smukkeste rosenbusk.

roser ved legehuset

Under thujaen

Drivehuset

Vi har for øjeblikket 3 drivhuse. Det ældste  og største drivhus ligger tættest på huset og er ophøjet til drivehus. Engang har jeg haft en seng derude. På et andet tidspunkt var der en gammel sofa. For nogle år siden lagde jeg et gulv af gamle sten.

I 2015 så det således ud:

drivehus juni

Træstolen til højre med fletsæde stammer fra et meget gammelt bageri i Sæby, hvor der også var konditori. Den har stået i konditoriet.
Krybben bagest har de senere år været plantet til med sukkulenter.

drivehuskrybbe

I  2016 ser det således ud:

drivehus a

drivehus b

Østbænken

Bænken er en gammel skolebænk, der flyttes under tag om vinteren. Det er en “hurtigbænk” på den måde, at man ikke fristes til at sidde der længe. Den er lavet til barnenumser. Men til en hurtig pause og en kop formiddagste er den dejlig.

østbænken er ude

Gårdspladsen

One thought on “hyggekroge

  1. Lisbeth Gjöl Johannessen

    Hej Ingrid. Mange tak for at du skrev denne adresse på din ordre! Jeg har været rundt og kigge på din blog, hvilken arbejde du har lagt i at glæde dine medmennesker! Jeg er helt vild med det jeg ser, fortsæt endelig! Jeg tillader mig at dele på min Facebook. Mon ikke der kan snige sig en løgpakke med din ordre!

    Hilsen Lisbeth – kundeservice. Zimtrade / Botanisk Verden

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s