Mad i haven

Page

Brændenælder

Der er nogle ting, jeg husker tydeligt. Noget, der har gjort indtryk.

Da vi havde boet her nogle år, men endnu ikke havde ret meget styr på haven, havde vi besøg af noget familie. Blandt andre to af mine morbrødre. Den ene var landmand. Han holdt utrolig meget af skov og havde købt en lille skov, hvor han gik tur hver dag og nød fuglene. Den anden var skoleinspektør og meget optaget af Rudolf Steiners tanker.

På rundtur i haven nåede vi til æbleskoven, hvor brændenælderne stod mandshøjt. Vi stoppede og inspicerede.

-Sikken en rigdom! Sikke en masse penge, der er der! sagde min Steinerinteresserede morbror. Vi kiggede på hinanden. Hvad mente han? Den anden morbror så meget overbærende ud. Og jeg synes bare, at det var ærgerligt, at vi ikke havde fået fjernet det ukrudt.

Mælkebøtter

En anden gang måske for 35 år siden havde vi fået en kanin og samlede hver dag mælkebøtter til den. En dag, da jeg lugede et bed kom min yngste datter og kiggede på. Pludselig udbrød hun skrækslagent.

-Mor. Smider du mad ud? Det er jo kaninmad.

Jeg var sat skakmat. Barnet havde jo ret. Jeg fik det ret underligt. Det var jo mad, jeg smed ud. Og det var ikke lige min stil at smide mad ud.

Jeg tror aldrig, at jeg fik givet min datter en ordentlig forklaring, og det varede et stykke tid, før jeg fik et ”normalt” forhold til lugning igen.

Både min morbror og min datter havde ramt noget i mig og fortalt mig noget vigtigt. Og nu mange år efter betragter jeg også brændenælder og mælkebøtter som god mad.

Vi lader områder med brændenælder i fred hver år og jeg høster fine skud gang på gang også til fryseren. Mælkebøtteblade bruger jeg som nye friske skud i salaten.

Fremtidens planter

En af mine yndlingsbøger for tiden er Plants For A Future af Ken Fern. Han har gennem mange år forsøgt at opspore gammel viden om spiselige flerårige planter. Han planter til og observerer og smager og fortæller hvad han finder ud af.

Det er rigtig spændende læsning.

Og der udgives bøger om gamle køkkenurter. Det er en ren fornøjelse.

Min urtekalender

Interessen for at anvende vilde planter også til at spise begyndte allerede at vise sig i halvfjerdserne. Jeg har en vidunderlig urtekalender fra den tid – udgivet af ”Land &By” på Møn. Det er en oversigt over hvornår man kan høste og anvende forskellige urter. Og der er opskrifter med.

Andet ukrudt

Havde jeg haft overskud til at beskæftige mig med det, havde haven måske set anderledes ud i dag.

Som det er nu er jeg blot mere opmærksom på at pleje og formere de planter, jeg kan lide at spise. Eks. Kodrivere. Jeg eksperimenterer med at plante dem rundt forskellige steder i haven og lader dem gro og brede sig, hvor de trives.

Og når vi planter nye træer og buske, vægter vi at plante træer og buske med spiselige frugter frem for andre sorter.

Min bedste ukrudtsopskrift:

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s